Recent Changes

Friday, February 25

 1. page Karin Fossum edited ... Det kan være en vonde minner som man ønsker å glemme, og ved å ta rusmilder blir disse "g…
  ...
  Det kan være en vonde minner som man ønsker å glemme, og ved å ta rusmilder blir disse "glemt" i rusen.
  legger vekt på det psykologiske
  Den som elsker noe annet , 2007
  handler om et par som finner en død gutt
  naken fra livet ned
  misbrukt
  legger mye vekt det vanskelige emne rundt overgrep av barn og pedofili
  paret som fant gutten, opplever ulike følelser og behov etter synet av gutten

  kilder
  http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/karin-fossum-i-knew-a-murderer-i-knew-the-victim-too-1739894.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Karin_Fossum
  http://bokelskere.no/bok/elskede-poona/21400/
  http://www.scandinavianbooks.com/crime-book/norwegian/karin-fossum.html
  (view changes)
  12:19 am
 2. page Herbjrg Wassno edited Herbjørg Margretha Wassmo (født 6. desember 1942 på Myre i Øksnes) er en norsk forfatter. {http:…
  Herbjørg Margretha Wassmo (født 6. desember 1942 på Myre i Øksnes) er en norsk forfatter.
  {http://www.bokogsamfunn.no/wp-content/uploads//2009/10/Herbj%C3%B8rg-Wassmo.jpg}
  Hun fikk sitt gjennombrudd i 1981 med sin første romanutgivelse, Huset med den blinde glassveranda, og har i mange år vært en av Norges mest solgte forfattere. «Nord-Norge har fått en helt ny dikter», het det da Herbjørg Wassmos diktsamling Vingeslag ble gitt ut.
  Som liten ville hun bli billedkunstner, og allerede på barneskolen skrev hun dikt, men hun var også flink til å tegne. Stilene var fulle av grammatiske feil, men var likevel fantasifulle. «Jeg har aldri syntes at det har vært nødvendig å skrive grammatisk riktig.Wassmo utdannet seg til lærer, og hun jobbet som lærer i mange år. Det å skrive var bare noe hun gjorde på hobbybasis, når hun hadde litt tid til overs.
  Da hun debuterte med Vingeslag i 1976, hadde hun tatt seg permisjon fra lærerjobben. Etter hvert tok skrivingen mer og mer tid, og det endte med at Wassmo tok sjansen på å si opp jobben. Hun begynte da å studere litteraturvitenskap, og skrev ved siden av studiene.
  De røde trådene i Wassmos forfatterskap er kvinneperspektivet og den nord-norske virkeligheten. Dette var synlig allerede i de to første diktsamlingene, hvor noen av diktene var skrevet på dialekt. Øystein Rottem, peker på at forfatterskapet «springer ut av 1970-årenes kvinnekamp, en annen viktig forutsetning er den regionale kulturreisningen i Nord-Norge etter stiftelsen av Nordnorsk Forfatterlag i 1972.
  Tydeligst i Wassmos forfatterskap står de to trilogiene: Tora og Dina. I trilogien om den incestutsatte tyskerungen Tora skildres et merket, undergangsdømt vesalbarn, mens Dina, som også har barndomstraumer som tung bagasje, framstår som mer av en maktglad væreierfigur med veldige dimensjoner i personligheten, en kritiker har karakterisert Dina som «en blanding av urkvinne og moderne kapitalist». Også Dinas vei fører imidlertid til undergang.
  Første bind av Toratrilogien, Huset med den blinde glassveranda, ble Wassmos gjennombrudd; serien ble en stor publikumssuksess og bragte henne dessuten både Kritikerprisen og nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris. Dinas bok ble i 2002 filmatisert av Ole Bornedal som I am Dina med Maria Bonnevie og Gérard Depardieu i ledende roller. Bøkene har blitt oversatt til over 30 språk.
  Det moderne prosjekt i huset med den blinde glassveranda
  Har forfatteren et prosjekt?
  Vil sette lys på problemene et barn/jente i vekst i Norge kunne møte om en er "annerledes" (incest, tyskerunge)
  Har hovedpersonen et prosjekt?
  Prosjektet til Tora er egentlig å bare gjøre det beste utav situasjonen. Hun skaper på en måte en "splittet personlighet" - hun slutter på en måte å bry seg om hva faren gjør med henne, og lever med det.
  Handler hovedpersonen målbevisst for å oppnå dette?
  Ja. For eksempel skjuler hun farens alkoholproblemer for moren
  Lyktes hovedpersonen?
  Ja, hun lyktes fordi hun til slutt får det så mye bedre. Faren blir arrestert av lensmannnen da Onkelen til Tora har fortalt lensmannen hva som foregår
  Det moderne prosjekt i Dinas bok
  Har forfatteren et prosjekt?
  En kan si at prosjektet til forfatteren er å vise at kvinner også kan være selvstendig, og gjøre det "bra"
  Har hovedpersonen et prosjekt?
  En kan si at et av målene til Dina er å bli elsket av menn, og få deres fulle oppmerksomhet. Mest sannsynlig fordi hennes far utstøtte henne som ung.
  Handler hovedpersonen målbevisst for å oppnå dette?
  Ja. Hun gifter seg med Jacob, hopper i seng med stallgutten under begravelsen til Jacob (som hun drepte), blir forelsket i Leo som hun dreper når han sier han igjen må dra.
  Lyktes hovedpersonen?
  Både ja og nei.
  Kilder
  http://no.wikipedia.org/wiki/Herbj%C3%B8rg_Wassmo
  http://no.wikipedia.org/wiki/Dinas_bok
  http://no.wikipedia.org/wiki/Huset_med_den_blinde_glassveranda
  http://www.dagbladet.no/kultur/1981/11/21/139659.html

  (view changes)
  12:10 am

Thursday, February 24

 1. page Karin Fossum edited Karin Fossum {Karin-Fossum.jpg} født 1954 kjent norsk krimforfatter

  Karin Fossum {Karin-Fossum.jpg}
  født 1954
  kjent norsk krimforfatter
  (view changes)
  11:57 pm
 2. file Karin-Fossum.jpg uploaded
  11:55 pm
 3. page Tore Renberg edited Tore Renberg framføring {http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Tore_Renberg_-D…
  Tore Renberg framføring
  {http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Tore_Renberg_-Dag_Knudsen_08-.jpg/199px-Tore_Renberg_-Dag_Knudsen_08-.jpg} Tore Renberg
  - Honoré
  - Jarle = Tore Renberg med en komisk vri
  - Tore Renberg = UiB, Tarjei Vesaas' debutantpris, romaner, noveller, barnebøker, dramatikk, filmmanus(Alt for Egil)
  - Jarle: idealistisk, jobber aktivt for å gjøre det beste ut av den situasjonen han er i – det gjenspeiler seg i at han er feminist, antirasist, kommunist, åpen til sinns. Han ser derfor på hvert menneske som fritt.
  - Prosjektet til Jarle er å gjøre det beste ut av den situasjonen han er i med faren som er alkoholiker
  - Ironien i dette er at han ikke lykkes i dette, og ender mer eller mindre opp som faren, og er ulykkelig
  - Tore Renbergs prosjekt gjennom sine litterære verk er å vise moralen i disse bøkene, for på en måte å opplyse og endre samfunnet. Spesielt med tanke på hvordan vi hvordan har blitt et konsumsamfunn. Gjennom boken: ”Farmor har kabel-tv”
  - Pixley Mapogo: Rasist Charlotte Isabel Hansen
  - Jarle er i ute av stand til å forandre seg
  Kilder:
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.6211887
  http://no.wikipedia.org/wiki/Kompani_Orheim
  http://no.wikipedia.org/wiki/Tore_Renberg

  (view changes)
  11:46 pm
 4. page Erlend Loe edited I hvilken grad realiserer forfatterskapet til Erlend Loe ideen om Det moderne prosjekt? Biogr…

  I hvilken grad realiserer forfatterskapet til Erlend Loe ideen om Det moderne prosjekt?
  Biografi
  Erlend Loe er født i Trondheim i 1969. Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv.super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman.I 2006 mottok han Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for romanen. Han har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen i Doppler (2004) og Volvo Lastvagnar (2 {http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/5/50/503/503225/loe858bones_1181568023.jpg} 005). Andre verk av Loe er Muleum (2007) og Stille dager i Mixing Part (2009). Erlend Loe skriver også filmmanus, og filmen Detektor ble en stor suksess. Han har også et forfatterskap for barn og her er bøkene om Kurt helt sentrale.
  Erlend Loe er blitt oppfattet som en talsmann for en generasjon med stor frihet til å velge. Hans humoristiske, ironiske og melankolske skrivestil vakte oppsikt fra første stund.
  Erlends lyrikk og Det moderne prosjekt
  I Erlend Loes diktning ser vi antydning til et prosjekt. Han prøver å vise hvordan samfunnet har utviklet seg slik at det er vanskelig for menneskene å finne mening med livet. Det er lite rom for å skape nye ting, fordi alt finnes fra før av. Før i tiden var det lettere å finne et "prosjekt" som gav mening med livet, gjennom f.eks religion og politiske bevegelser.
  Hvis vi ser på hovedpersonene i mye av hans diktning ser vi at de har fellestrekk som går på en søken etter en dypere mening med livet. Dette gjør de gjennom en meningsløs vandring og med irrasjonelle handlinger. Vi ser dette i romanen "L" som handler om en mann som setter i gang et prosjekt for å bevise Thor Heyerdahl's teori om hvordan indianerne kom til Amerika. Han drar på en ekspidisjon med 6 venner, og prøver ut dette prosjektet, som egentlig er helt håpløst. Han vil gjøre noe for landet sitt, altså hedre Heyerdahls navn, og dermed finne en dypere mening med tilværelsen. Problemet er bare at det er dømt til å mislykkes, noe som viser til Loes oppfatning av at verdens moderne samfunn har lukket for muligheten for å kunne oppnå noe av betydning.
  (view changes)
  11:42 pm
 5. page Erlend Loe edited ... http://www.skoleforum.com/stiler/bokreferat/det.aspx?id=6379 http://www.daria.no/skole/?tekst…
  ...
  http://www.skoleforum.com/stiler/bokreferat/det.aspx?id=6379
  http://www.daria.no/skole/?tekst=2233
  Dahl m.fl., Grip teksten. Norsk Vg3, Aschehaug 2008
  (view changes)
  11:40 pm
 6. page Erlend Loe edited I hvilken grad realiserer forfatterskapet til Erlend Loe ideen om Det moderne prosjekt? ... Volv…
  I hvilken grad realiserer forfatterskapet til Erlend Loe ideen om Det moderne prosjekt?
  ...
  Volvo Lastvagnar (2005).(2 {http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/5/50/503/503225/loe858bones_1181568023.jpg} 005). Andre verk
  Erlend Loe er blitt oppfattet som en talsmann for en generasjon med stor frihet til å velge. Hans humoristiske, ironiske og melankolske skrivestil vakte oppsikt fra første stund.
  I Erlend Loes diktning ser vi antydning til et prosjekt. Han prøver å vise hvordan samfunnet har utviklet seg slik at det er vanskelig for menneskene å finne mening med livet. Det er lite rom for å skape nye ting, fordi alt finnes fra før av. Før i tiden var det lettere å finne et "prosjekt" som gav mening med livet, gjennom f.eks religion og politiske bevegelser.
  Hvis vi ser på hovedpersonene i mye av hans diktning ser vi at de har fellestrekk som går på en søken etter en dypere mening med livet. Dette gjør de gjennom en meningsløs vandring og med irrasjonelle handlinger. Vi ser dette i romanen "L" som handler om en mann som setter i gang et prosjekt for å bevise Thor Heyerdahl's teori om hvordan indianerne kom til Amerika. Han drar på en ekspidisjon med 6 venner, og prøver ut dette prosjektet, som egentlig er helt håpløst. Han vil gjøre noe for landet sitt, altså hedre Heyerdahls navn, og dermed finne en dypere mening med tilværelsen. Problemet er bare at det er dømt til å mislykkes, noe som viser til Loes oppfatning av at verdens moderne samfunn har lukket for muligheten for å kunne oppnå noe av betydning.
  ...
  et bankebrett. ViHan liker også å skrive lister om alt fra hva han har til hva han har sett en dag:
  "I dag har jeg sett;
  - En eldre mann som satt vakt foran en heis og ropte noe til en annen mann, en venn som kam forbi, med grønn uniform.
  - En dame som ble sur da hun oppdaget at hun hadde laget en vaniljeis til meg, selv om jeg hadde bedt om en sjokoladeis."
  Vi
  ser her
  Felles for flere av Loes karakterer er at de handler svært ufornuftig. De går imot mye av det som Det moderne prosjekt står for, og er en slags motreaksjon på en for modernisert og opplyst verden. Vi ser at troen på kunnskap og opplysning ikke står særlig sentralt i hans diktning, men heller egne frie tanker og valg.
  http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=7055
  http://www.skoleforum.com/stiler/bokreferat/det.aspx?id=6379
  http://www.daria.no/skole/?tekst=2233
  (view changes)
  11:27 pm

More