Jo Nesbø
external image jo250_0.jpg

Innhold:
  • Biografi
  • Forfatterskap
  • Forhold til modernismen
  • Kilder


Biografi


Jo Nesbø ble født i Oslo 29 mars. 1960 og vokste opp i Molde. Moren hans jobbet som bibliotekar og hans tidlige interesse for litteratur ble vekket. men tiltross for dette ble han ikke noe skole geni, han skulket mye og var fast bestemt på å forfølge en karriere som profesjonell fotballspiller for Tottenham i England. I en alder av 17 år debuterte han for klubben sine Molde ( Molde Fotballklubb ). en tid senere pådro han seg en korsbånd skade som tvunget hans karriere som fotballspiller til en slutt.
Nesbø gikk inn i militære for å fullføre sin utdanning i Nord-Norge. Etter slutten av hans militære tjeneste gikk han Norges Handelhøyskole i Bergen. Her arbeidet han med jevnaldrende musikere og etablerte gruppen "De Tusen Hjem", som aldri ble vellykket og ble oppløst da Nesbø fullført sin grad og flyttet fra Oslo.

I Oslo startet Nesbø å skriver finansnæring og hans musikalske ambisjoner fører han til en ung jazz bassist. Dagen etter startet de to gruppen Di derre. Et år senere var de allerede på konsertturné og to år senere fikk de en platekontrakt. Nesbø jobbet samtidig som aksjemegler, men etter et år hvor han jobbet dag og natt med å handle, hadde han nok. En tid etter ble han spurt om å skrive en bok. han skulle fly til Australia pga permisjon og under de tretti timene hadde han startet med romanen Flaggermusmannen. Et halvt år senere gikk Nesbø inn med manuskriptet.

Forfatterskap

external image 41U1VjurgaL._SL250_.jpg

Flaggermusmannen var den første boken Jo Nesbø skrev. Inspirasjonen til denne boken kom da han hadde reist rundt alene i Australia. Flyturen hjem tok 30 timer og da hadde han allerede skrevet plotten til boken. Manuset ble sendt inn til Aschehoug forlag under et falskt navn, dette var fordi han ville forhindre at hans allerede kjente navn skulle telle i vurderingen. Boken ble publisert i høsten 1997 og den ble en kjempe suksess. Nesbø fikk Rivertonprisen for beste norske kriminalroman. En annen bok han skrev, Glassnøkkelen fikk prisen for beste skandinaviske kriminalroman. Nesbøs kjente bok, Rødstrupe fikk bokhandlerprisen i 2000. Den engelske oversettelsen til boken, The Redbreast ble nominert til britiske Crime Writers’ Associations Duncan Lawrie Internatioal Dagger i 2007, for beste oversatte kriminalroman utgitt i et engelsktalende land i 2006.

Snømannen som var Nesbøs sjuende roman kom ut i 2007 og solgte 160 000 eksemplarer allerede i første uke etter utgivelsen. Det er den raskeste selgende norske roman noensinne. Nesbø har også skrevet en barnebokserie om Doktor Proktor. Doktor Proktors prompepulver kom ut i 2007 og var den første boka i serien. Bøkene er oversatt til nærmere førti språk og per 12. september 2008 hadde han solgt en og en halv million bøker i Norge. Nesbø ble også publikumsvinneren av Dagbladets krimkåring i 2009 med 3 av bøkene sine på topp.

Det moderne prosjekt


Nesbø skriver kriminalromaner om den norske politimannen Harry Hole som blir sitt på som hovedpersonen i bøkene. I to av bøkene må han reise til andre deler av verden for å løse kriminalgåter. På denne måten får Nesbø muligheter til å skrive om andre kulturers mytologi i handlingen. Det etniske har spillet en stor rolle i bøkene. Nesbøs prosjekt er på ingen måte sosialkritisk. I bøkene har han ikke noe konkret budskap, han prøver mer å studere den korte veien mellom den gode hensikt og det onde i oss alle. Han skriver om samfunnskritikk i bøkene. For eksempel i boken ”Frelseren/Kakerlakkene” skriver han om narkomaner men skildrer de som hyggelige mennesker som ofte enkel personer ikke ser på som medmennesker. Frelsesarmeen blir også nevnt i boken, der han mener at de har for strenge regler, men nevner tydelig at de gjør et bra arbeid. Nesbø refererer til sitater fra Bibelen, også i boken så kommer leiemorderen rundt juletiden akkuratt som Jesus.
http://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8
http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=873873
http://total-kommunikasjon.no/teksteksempler/forfatterintervjuer/nesboe.html