Herbjørg Margretha Wassmo (født 6. desember 1942 på Myre i Øksnes) er en norsk forfatter.
external image Herbj%C3%B8rg-Wassmo.jpg

Hun fikk sitt gjennombrudd i 1981 med sin første romanutgivelse, Huset med den blinde glassveranda, og har i mange år vært en av Norges mest solgte forfattere. «Nord-Norge har fått en helt ny dikter», het det da Herbjørg Wassmos diktsamling Vingeslag ble gitt ut.
Som liten ville hun bli billedkunstner, og allerede på barneskolen skrev hun dikt, men hun var også flink til å tegne. Stilene var fulle av grammatiske feil, men var likevel fantasifulle. «Jeg har aldri syntes at det har vært nødvendig å skrive grammatisk riktig.Wassmo utdannet seg til lærer, og hun jobbet som lærer i mange år. Det å skrive var bare noe hun gjorde på hobbybasis, når hun hadde litt tid til overs.
Da hun debuterte med Vingeslag i 1976, hadde hun tatt seg permisjon fra lærerjobben. Etter hvert tok skrivingen mer og mer tid, og det endte med at Wassmo tok sjansen på å si opp jobben. Hun begynte da å studere litteraturvitenskap, og skrev ved siden av studiene.
De røde trådene i Wassmos forfatterskap er kvinneperspektivet og den nord-norske virkeligheten. Dette var synlig allerede i de to første diktsamlingene, hvor noen av diktene var skrevet på dialekt. Øystein Rottem, peker på at forfatterskapet «springer ut av 1970-årenes kvinnekamp, en annen viktig forutsetning er den regionale kulturreisningen i Nord-Norge etter stiftelsen av Nordnorsk Forfatterlag i 1972.
Tydeligst i Wassmos forfatterskap står de to trilogiene: Tora og Dina. I trilogien om den incestutsatte tyskerungen Tora skildres et merket, undergangsdømt vesalbarn, mens Dina, som også har barndomstraumer som tung bagasje, framstår som mer av en maktglad væreierfigur med veldige dimensjoner i personligheten, en kritiker har karakterisert Dina som «en blanding av urkvinne og moderne kapitalist». Også Dinas vei fører imidlertid til undergang.
Første bind av Toratrilogien, Huset med den blinde glassveranda, ble Wassmos gjennombrudd; serien ble en stor publikumssuksess og bragte henne dessuten både Kritikerprisen og nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris. Dinas bok ble i 2002 filmatisert av Ole Bornedal som I am Dina med Maria Bonnevie og Gérard Depardieu i ledende roller. Bøkene har blitt oversatt til over 30 språk.
Det moderne prosjekt i huset med den blinde glassveranda
Har forfatteren et prosjekt?
Vil sette lys på problemene et barn/jente i vekst i Norge kunne møte om en er "annerledes" (incest, tyskerunge)
Har hovedpersonen et prosjekt?
Prosjektet til Tora er egentlig å bare gjøre det beste utav situasjonen. Hun skaper på en måte en "splittet personlighet" - hun slutter på en måte å bry seg om hva faren gjør med henne, og lever med det.
Handler hovedpersonen målbevisst for å oppnå dette?
Ja. For eksempel skjuler hun farens alkoholproblemer for moren
Lyktes hovedpersonen?
Ja, hun lyktes fordi hun til slutt får det så mye bedre. Faren blir arrestert av lensmannnen da Onkelen til Tora har fortalt lensmannen hva som foregår
Det moderne prosjekt i Dinas bok

Har forfatteren et prosjekt?
En kan si at prosjektet til forfatteren er å vise at kvinner også kan være selvstendig, og gjøre det "bra"

Har hovedpersonen et prosjekt?En kan si at et av målene til Dina er å bli elsket av menn, og få deres fulle oppmerksomhet. Mest sannsynlig fordi hennes far utstøtte henne som ung.
Handler hovedpersonen målbevisst for å oppnå dette?
Ja. Hun gifter seg med Jacob, hopper i seng med stallgutten under begravelsen til Jacob (som hun drepte), blir forelsket i Leo som hun dreper når han sier han igjen må dra.
Lyktes hovedpersonen?
Både ja og nei.

Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/Herbj%C3%B8rg_Wassmo
http://no.wikipedia.org/wiki/Dinas_bok
http://no.wikipedia.org/wiki/Huset_med_den_blinde_glassveranda
http://www.dagbladet.no/kultur/1981/11/21/139659.html